Solid surface (‘solide oppervlakte’) is de afgelopen decennia in snel tempo populair geworden in Nederlandse keukens en badkamers. Het materiaal heeft een aantal zeer bijzondere eigenschappen en voordelen. In dit artikel leggen wij alles uit over deze grondstof en de toepassing hiervan.

De belangrijkste kenmerken

Door de samenstelling uit twee verschillende stoffen is solid surface een verstandige langetermijnkeuze: het is slijtvast, schoon (want er zitten geen minuscule openingetjes of naden in), vlekwerend en vochtbestendig. De robuustheid van het materiaal zorgt ervoor dat bijvoorbeeld bijtende stoffen het oppervlakte niet aantasten.

Wat zijn de voordelen?

Door deze kenmerken heeft het materiaal vele voordelen. De plekken in het huis waar de wastafel is gebruikt vergen bijna geen schoonmaak of onderhoud. Schoonmaakmiddelen zijn nauwelijks nodig voor dit materiaal, maar wanneer u ze toch gebruikt heeft dit geen aantastende werking, zoals bij veel andere materialen. De materie is hard, maar wanneer er in een uitzonderlijk geval beschadigingen ontstaan, zijn die voor 100 procent te repareren.

Toepassingen van Solid Surface

De acryl-minerale stof is vooral te zien in badkamers, bijkeukens en keukens. Door de vochtbestendigheid en het hygiënische gemak wordt het veel gebruikt voor badkamermeubilair zoals een Solid Surface wastafel,  Solid Surface waskom, ligbad, legplank, douchebak of toilet fontein, en keukeninterieur als een aanrecht.

Vanwege de bestendigheid en de lage onderhoudsinvesteringen, wordt het materiaal ook veel gebruikt voor balies, toonbanken en trappenhuizen. Her en der is er ook een buitenmuur van te zien, met name omdat graffiti er makkelijk af is te krijgen.

In allerlei kleuren en buigzaam

Kenmerkend aan het uiterlijk van materiaal zijn de spikkels bij de uitvoering in verschillende kleuren. Een uiterlijk zonder spikkels is ook mogelijk bij de kleur wit. Tel daarbij op dat het materiaal is te buigen en kan worden uitgewerkt zonder naden. Hierdoor past materiaal eigenlijk in ieder interieur. Met name met verschillende houtsoorten en roestvrij staal is het uitstekend te combineren.

Solid Surface is duurzaam

Tegenwoordig denken veel mensen erover na of hun keuze voor de spullen in huis een duurzame is. Voor solid surface kan volmondig ‘ja’ worden gezegd. Het materiaal gaat namelijk zeer lang mee, het hoeft niet onderhouden te worden met chemische middeltjes en de productie heeft een kleine ecologische footprint.

Schoonmaken is makkelijker dan normaal

We stipten het al kort aan: solid surface is een schone keuze. Bij een wastafel, bad of aanrecht zijn de naden vaak een ophoping van micro-organismen. Het materiaal heeft daarentegen geen naden. Plus: waar andere materialen kleine poriën hebben waarin vuil en kleine beestjes zich ophopen, is het oppervlak van het materiaal helemaal afgesloten. Aangezien er geen troep inkruipt, hoeft er ook niets afgeborsteld te worden. Het schoonmaken is slechts een kwestie van een doekje erover. Er zijn geen bijtende of anderszins sterk vervuilende schoonmaakmiddelen voor nodig, dat gunstig is voor het milieu.

Misverstand: kunststof is geen solid surface

Afsluitend willen we nog even een wijdverbreid misverstand uit de wereld helpen: veel mensen kiezen voor kunststof keuken- en badkamermeubilair omdat ze denken dat het dezelfde eigenschappen heeft als solid surface. Echter, op een aantal punten onderscheidt het materiaal zich. Kwalitatief heeft het een streepje voor, het beschermt beter tegen schimmels en bacteriën (omdat het oppervlak helemaal dicht is), het is bestendiger tegen krassen en gaat langer mee.

 

Heb je een vraag over bovenstaand artikel? Laat het ons weten en plaats hieronder je reactie!